De opleiding

Niveau:

4

Soort opleiding:i

bol

Duur:

3 jaar

Stad:

Emmen

Luchtvaartdienstverlener

Luchthavens, vliegtuigen: dat is jouw wereld. Of je nou graag met beide benen op de grond wilt blijven staan of juist de lucht in wilt, alles kan!

Je werkt in het vliegtuig (cabinepersoneel) of op en rondom een luchthaven (passagepersoneel). Alles wat je doet draait om de passagier. In het vliegtuig geef je instructies, verzorg je je passagiers, stel je mensen gerust. Aan de balie werkt neem je tickets in ontvangst, geef je de reizigers een plaats, label je de bagage, beantwoord je vragen en los je problemen op.

Je bent op de grond en in de lucht de gastvrouw of gastheer, maar ook het gezicht van de luchtvaartmaatschappij.

Het Beroep

Je leert zoveel mogelijk actief in de praktijk: in het reisbureau DC-Travel op school en tijdens de stages.

Omdat we merken dat luchtvaartmaatschappijen het erg waarderen wanneer je een wat bredere kennis hebt van de Travelwereld, beginnen we in het eerste leerjaar met de lessen in Travel & Hospitality. Je krijgt theorielessen, zoals topografie, landenkennis, vakantiereizen, gastvrijheid en natuurlijk de vakken als economie, communicatie, Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Vanaf het tweede leerjaar duik je in de wereld van de luchtvaart met als vakken Passage en Cabine. Je leert om passagiers te helpen inchecken voor een vlucht, te boarden, je leert wat je moet doen tijdens een vlucht (bijvoorbeeld de flight safety en de briefing voor een vlucht) en wat je moet doen wanneer er een noodlading moet worden gemaakt.

Ieder jaar worden er studiereizen georganiseerd, waarbij studenten een actieve rol bij de organisatie hebben. Natuurlijk ga je in het laatste leerjaar stage lopen op een luchthaven. Meestal is dit Schiphol. Wat leer je tijdens de opleiding Communicatie, klantcontact en Gastvrijheid, Verkoop, Receptie, Cabine en Passage.

Wil je meer weten over deze opleidingen of Drenthe college? Neem dan contact met ons op of bezoek een open dag.

Niveau 4, vmbo -diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4, mbo- diploma niveau 2 of 3 of vergelijkbaar diploma. Niveau 4, specialist diploma niveau 3 of 4 voor eenzelfde beroep of beroepencategorie. Extra toelatingsvoorwaarden: Om tot deze opleiding te kunnen worden toegelaten moet je voldoen aan de fysieke eisen die luchtvaartmaatschappijen stellen, namelijk: – Lengte en gewicht in juiste proporties – Oogkwaliteit: -5.00 tot +5.00 – Goede lichamelijke conditie – Zwemdiploma – Geen zichtbare tatoeages en piercings

BOL: Stages zijn een belangrijk onderdeel van de bol-opleidingen bij Drenthe College. Tijdens je stage ga je wat je op school leert, gebruiken in de praktijk. Al vanaf het eerste jaar maak je zo kennis met je beroep. Naast onze stageadressen bij bedrijven en instellingen in de regio, kun je bij sommige opleidingen ook praktijkervaring opdoen bij een van onze zogenoemde leerbedrijven binnen de school. Dat zijn echte bedrijven met echte klanten waar je begeleid wordt door docenten. Extra informatie met betrekking tot stage Voor stage op een luchthaven moet je minimaal 18 jaar zijn – Bewijs van goed gedrag is voorwaarde voor stage, omdat luchtvaartmaatschappijen je zonder deze VOG niet aannemen voor stage – Bij aanvang van de stage moet je in bezit zijn van een geldig (Nederlands) paspoort – Houd er rekening mee dat je bereid moet zijn om in de regio Amsterdam te gaan wonen

Als je voor de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) kiest, betaal je het wettelijk lesgeld. Dit betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen. Kies je voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)? Dan betaal je cursusgeld aan Drenthe College. De hoogte van het bedrag verschilt per opleiding. Bijkomende kosten bij deze opleiding.

Studiereizen € 200.- tot € 400.
Kleding € 100
Boeken
Laptop